ERZİNCAN
Erzincan’ın coğrafi konumu, fiziki yapısı ve iklimi nedeniyle tarihin ilk insan topluluklarının yerleştiği alanlardan biridir. Tarih boyunca Arziya, Arzingan, Erzingan, Aziris, Eriza, Ezirgan gibi aynı kökenden ve fakat kısmen değişik biçimlerde anılmıştır.
Erzincan bu gün 210.000 nüfusu ile bir Anadolu şehri olarak hayatını sürdürüyor. Şehir tarihte Mengüçlü Beyliği'ne başkentlik yapmıştır. Şehir merkezi nüfusu 90.100 civarındadır. Erzincan`ın ilçeleri; Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refahiye, Tercan ve Üzümlü`dür.
Yüzölçümü 11.903 km2 Rakım 1.185 metredir.
Tarihi ipek yolu üzerinde olan Erzincan’ın en yüksek noktasını Kesiş Dağları oluşturmaktadır. Ana hatlarıyla Erzincan’ı, güneyde Munzur ve Serçelik dağları, kuzeyde ise Otlukbeli-Karadağ ve Esence dağları, doğuda ise Coşan Dağı çevrelemektedir. Bu yüksek dağlar arasında yer alan Fırat Vadisi boyunca; Tercan ve Erzincan ovaları ile Sansa ve Kemah Boğazı yer almaktadır. Munzur ve Dumanlı dağlarının yüksek kesimlerinde ise eşine az rastlanır görünümde geniş yaylalar bulunmaktadır.
Önemli Gölleri
Aygır, Yedi Göller, Ardıçlı Göl, Otlukbeli Gölü, Tercan ve Erzincan Baraj Gölleri'dir.
Tarihi Yapıları
- Altıntepe - Urartu Kalıntıları - Şehir merkezine 18 km.
- Abrenk Kilisesi (Tercan),
- Mamahatun Kervansarayı(Tercan)
- Sultan Melik Türbesi (Kemah)
- Kemah Kalesi
- Merkez Camii - Refahiye
Müze
- Kültür Müdürlüğü Müzesi
Erzincan depremleri,
Türkiye'nin en büyük depremi olarak anılan 1939 Erzincan depreminde on binlerce insan ölmüştür.
Depremden sonra demir yolundan yukarı yeni bir şehir inşaatına başlanarak bugünkü Erzincan şehri meydana getirilmiştir. 27 Aralık 1939 gecesi 7,9 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış, şehir harabeye dönmüş taş taş üstünde kalmamıştır.
Bu deprem Türkiye'nin gördüğü en şiddetli deprem olup 30.962 kişi ölmüştür. Gece 2:00'de Erzincan'ı 52 saniye boyunca sallayan deprem ayrıca 20. yüzyılın depremleri sıralamasında 15. olmuştur. Erzincan'ı ve hattâ, Koyulhisar'ı da tümüyle haritadan silen bu deprem; Amasya, Ordu, Kayseri, Kırşehir, Ankara, Çankırı, Sivas, Samsun, Yozgat ve Tokat illeri ve çevresinde hissedilmiştir.
Toplamda 116,720 bina yıkılmış ve deprem gecesi hava sıcaklığının 0 derecenin altında 30 dereceyi göstermesi de ölü sayısının artmasında büyük etken olmuştur. Deprem sırasında kentin demiryolu köprüsü de yıkılmış, telgraf hatları kopmuş, Erzincan'ın çevreyle bütün ilişkisi tamamen kesilmiştir.
Bu depremde Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın varlığı anlaşılmıştır. Erzincan'da yıkıcı bir başka deprem de 13 Mart 1992'de yaşanmıştır. Bu deprem 6,8 büyüklüğünde olmuş, 653 kişi yaşamını yitirmiştir...